Despre jurnalism si continut de calitate, alaturi de Claudiu Pandaru, Republica
00:00:00

Speram ca ti-ai pregatit castile. 🎧 Am revenit cu un nou episod din podcast-ul Bancii Transilvania. 

Azi vorbim despre jurnalism, ce inseamna continut de calitate si care este viitorul presei la noi. Alaturi de Andi Moisescu, gazda noastra, este Claudiu Pandaru, fondator Republica alaturi de Cristian Tudor Popescu, Alex Livadaru si Florin Negrutiu.

Claudiu are peste 22 de ani de experienta in televiziune, radio, presa scrisa si online. A fost director editorial al Mediafax Group, realizator al emisiunii „Dupa 20 de ani” la PRO TV, redactor sef la Gandul, sef al departamentului de politica interna al PRO TV si jurnalist la Radio France International Bucuresti. In prezent este jurnalist DIGI 24.

Avem mai jos cateva idei din podcast, dar mai bine da-i un play. 😃

Cateva idei din acest episod:

  • Business-uri precum jurnalismul sunt afectate de restrangerea posibilitatilor de monetizare. „Exista 2 mari inamici ai monetizarii publishing-ului traditional: Facebook si Google. Acestia nu joaca dupa aceleasi reguli specifice pietei si au distorsionat mult aceasta piata.”

  • In momentul in care a aparut televiziunea, s-a produs o migratie dinspre zona traditionala catre zona noua. Acum televiziunea nu mai este o zona noua, ci una traditionala. Cu siguranta peste 20 de ani, pentru ca schimbarile se accelereaza exponential, o sa discutam despre Facebook, Tik Tok sau YouTube amenintate de ceva nou.

  • Republica este o platforma editoriala in care nu scriu doar jurnalisti, ci si oameni care au ceva de spus si competenta sa o faca. Ei sunt specialisti in domeniul lor sau incearca sa-si depaseasca granitele si o fac „cu bun simt”.

  • Bunul simt in meseria de jurnalist, gazetar sau ziarist este esential. „Emitenti de mesaje putem sa fim cu totii. Cred ca noi, jurnalistii, suntem  obligati sa fim mai firesti, mai blanzi, mai naturali, mai umani.”

  • Cele trei valori ale unui scriitor Republica sunt: pricepere, bun simt si relevanta pentru publicul specific.

Shownotes:

05:42 Despre inceputul carierei

11:58 De ce este jurnalismul intr-o situatie dificila?

16:57 Cata lume se mai uita la stiri?

31:57 Viitorul jurnalismului la noi

34:31 Povestea Republica

Succesul personal e momentul pe care il atingi atunci cand esti impacat cu tine.

- Claudiu Pandaru -