0%

”Crizele nasc oportunitati investitionale”, Aurel Bernat, CEO BT Asset Management

13 decembrie 2021 Timp de citire 4:00 minute

Colegul nostru, Aurel Bernat, CEO BT Asset Management, a acordat un interviu publicatiei Bursa despre investitiile in fonduri de actiuni, apetitul fata de risc al investitorilor si randamentele care pot fi obtinute astfel. Am preluat si aici interviul, enjoy 😊!

BT Maxim este un fond cu risc ridicat, destinat celor care se expun activelor riscante din pietele de capital. Concret, care sunt asteptarile pe care ar trebui sa le aiba un investitor al fondului, in termeni de rentabilitate si risc?

De regula, clientii care aleg sa investeasca in astfel de fonduri urmaresc potentialul unui randament ridicat, eventual de doua cifre. In acest context, trebuie sa aiba in vedere ca, pe termen scurt, pot exista evolutii negative, dar daca isi pastreaza strategia de a investi pe termen lung, pot atinge tintele de randament propuse. In acelasi timp, ei trebuie sa inteleaga ca in momentele negative, volatilitatea este de obicei mare si acest lucru poate fi o oportunitate de achizitie la preturi bune, privite pe termen indelungat.


Care sunt criteriile sau metodele pe care le utilizati pentru a identifica companiile cu cel mai mare potential de dezvoltare, la preturi subevaluate?

BT Maxim este un fond cu expunere pe actiuni locale, listate la Bursa de Valori Bucuresti. Departamentul de analiza monitorizeaza in permanenta companiile din piata, in primul rand pe criterii fundamentale (rezultate financiare, modificari ale pietei in care activeaza compania), cat si prin criterii tehnice (momentul unei cresteri sau scaderi de expunere). Cand identificam o companie cu potential de crestere, se trece la etapa urmatoare, de propunere a investitiei catre Comitetul de Investitii.


Conform descrierii de pe site-ul BT Asset Management, o prioritate a administratorului fondului BT Maxim este ajustarea dinamica a expunerii pe actiuni, pentru a beneficia cat mai mult de perioadele de crestere, dar si pentru a evita o parte din scaderi, in perioadele dificile ale pietei. Puteti detalia cateva dintre strategiile sau tehnicile pe care le folositi pentru atingerea acestor tinte (diminuarea pierderilor in perioade de scadere ale pietei, respectiv beneficierea cat mai mult de perioadele de crestere)?

BT Maxim este fond de actiuni in care minim 85% din active sunt investite in actiuni. In perioadele de incertitudine a pietei, urmarim ca expunerea pe actiuni sa fie in zona nivelului minim (85%) si pastram rezerve de disponibilitati in depozite bancare pentru a asigura lichiditate suficienta fondului. Principalele investitii ale fondului sunt in companii mari, stabile si cu rezilienta la perioade de criza. In perioadele de "boom" ale pietei, alocam o parte din resurse si in companii mai mici, dinamice, care au potential de apreciere, iar expunerea pe actiuni este mai mare.


In portofoliul BT Maxim, sectorul bancar este cel mai bine reprezentat - atat la finele lunii noiembrie cat si a anului trecut, trei din primele cinci detineri erau banci, cu o pondere de circa 25% din totalul activelor administrate. Care sunt factorii care v-au determinat sa adoptati aceasta pozitionare, in contextul actual?

Uzual, cele doua banci locale listate la Bursa de Valori Bucuresti sunt printre detinerile importante ale BT Maxim, dat fiind faptul ca sunt companii reprezentative pentru bursa locala. In ultimul an, am crescut substantial expunerea si pe al treilea emitent bancar (n.r. Erste Group Bank), achizitiile fiind facute la preturi atractive. Aprecierea titlurilor din ultima perioada a avut ca rezultat cresterea ponderii acestui sector in activul BT Maxim.

Cum au reactionat investitorii fondului BT Maxim la declansarea pandemiei Covid-19 din februarie - martie anul trecut si ulterior, in timpul recuperarii caderilor pietelor? Cum explicati tendintele?

Reactiile investitorilor au fost pozitive, chiar peste asteptari, tinand cont de context. Am reusit sa avem o stabilitate mare a resursei investite de acestia si am vazut chiar investitii suplimentare pe fondul evaluarilor in scadere. Explicatia vine din faptul ca, majoritatea clientilor de actiuni trecusera prin experientele trecutului 2008-2009. Crizele nasc oportunitati investitionale, iar cei convinsi de acest lucru au continuat sa fie investitori.


Ce sfat aveti pentru cineva care nu a mai investit niciodata in titluri ale pietei de capital?

Cand se decid sa investeasca este potrivit sa realizeze o diversificare a plasamentelor. De asemenea, este foarte important sa poata investi periodic, recurent, astfel incat sa poata beneficia de oportunitatile care apar si sa reuseasca achizitii la preturi atractive, in momentele cu evolutie negativa a pietei. Un alt element foarte important il reprezinta confortul pe care trebuie sa il aiba clientii in ceea ce priveste piata de actiuni. Volatilitatea este un bun exemplu, nu trebuie sa ne ferim de ea, ci mai degraba sa o intelegem ca un element firesc intr-o piata a cererii si ofertei. Punctul principal de plecare ramane insa mentiunea ca, investitiile in fonduri de actiuni sau actiuni listate sunt plasamente de termen lung.

 

Ți-a plăcut acest articol?
27
5

Abonează-te la newsletter

Și afli primul noutățile de pe
Newsroom & Blogul BT.

Te poți dezabona oricând dorești, vezi detalii.

Încă puțin

Tocmai am trimis un e-mail către tine. Confirmă abonarea prin click pe linkul din e-mail.

Încă puțin

Tocmai am trimis un e-mail către tine. Confirmă abonarea prin click pe linkul din email.

Descarcă BT Pay

Scanează codul cu telefonul mobil, în funcție de sistemul telefonului tău.

Descarcă BT Pay

Scanează codul cu telefonul mobil, în funcție de sistemul telefonului tău.

Descarcă BT Pay

Scanează codul cu telefonul mobil, în funcție de sistemul telefonului tău.

Descarcă NeoBT

Scanează codul cu telefonul mobil, în funcție de sistemul telefonului tău.

Descarcă NeoBT

Scanează codul cu telefonul mobil, în funcție de sistemul telefonului tău.

Descarcă NeoBT

Scanează codul cu telefonul mobil, în funcție de sistemul telefonului tău.

Descarcă BT24

Scanează codul cu telefonul mobil, în funcție de sistemul telefonului tău.

Descarcă BT24

Scanează codul cu telefonul mobil, în funcție de sistemul telefonului tău.